یکى از واجبات الهى که بر همگان بر نحو کفایى واجب است امر به معروف و نهى از منکر است، و این دو فریضه یعنى امر به معروف و نهى از منکر در اسلام از اهمیت خاص و ویژهاى برخوردار است، و به واسطه این دو است که سایر فرایض و واجبات الهى اقامه مىشود. و در قرآن مجید و اخبار ائمه علیهم السلام بر آن دو تأکید فراوان شده است و در اینجا بذکر بعض از آن آیات که جنبه خطابى دارد اکتفا مىشود.
1- «ولتکن منکم امّةٌ یدعون الى الخیر و یأمرون باالمعروف و ینهون عن المنکر و اولئک هُمُ المفلکون».(9)
یعنى بایداز میان شما جمعى دعوت به نیکى، و امر به معروف و نهى از منکر کنند، آنها همان رستگارانند.
2- «کنتُم خیر امّةٍ أخرجت النّاس تأمرون باالمعروف و تنهون عن المنکر و تؤمنون بااللّه...»(10)
یعنى شما بهترین امّتى بودید که به سود انسانها آفریده شدهاید، امر به معروف و نهى از منکر مىکنید و به خدا ایمان دارید.
معروف و منکر چیست؟
از آنجاییکه امر به معروف و نهى از منکر در اسلام یکى از واجبات است، لازم است خود معروف و منکر را بدانیم که معروف و منکر چیست؟
راغب در مفردات خود مىفرماید. المعروف اسمٌ لکلِّ فعلٍ یعرف باالعقل و الشّرع حسنةٌ، و المنکر ماینکر بهما.(11)
یعنى: معروف اسم از براى هر کارى است که عقل و شرع آن را نیکو بشناسند و منکر خلاف است یعنى اسم از براى هر کارى است که عقل و شرع آن را قبیح بشناسند.
پس هر کارى خوب و مورد پسند شرع و عقل باشد معروف است و هر کارى زشت که مورد پسند شرع و عقل نباشد منکر مىباشد.
آیا امر به معروف و نهى از منکر یک وظیفه همگانى است؟
در اسلام این یک امر مسلّم و قطعى است و از اطلاق آیات مذکور نیز استفاده مىشود که امر به معروف و نهى از منکر اختصاص به مردان ندارد شامل مردان و زنان هر دو مىشود یعنى همانطور که مردان در این آیات مورد خطاب واقع شده که امر به معروف و نهى از منکر بکنند و زنان هم مورد خطاب واقع شده است که امر به معروف و نهى از منکر بکنند.
به علاوه در بعض آیات تصریح به این مطلب شده است مثل، «المؤمنون و المؤمنات بعضُهُم اولیاء بعضٍ یأمرون باالمعروف و ینهون عن المنکر...»(12)
یعنى مردان و زنان مؤمن یار و یاور یکدیگرند. امر به معروف و نهى از منکر مىکنند.
و در مقابل، مردان و زنان منافق امر به منکر و نهى از معروف مىکنند.
«المُنفقون و المُنفقت بعضهم من بعضٍ یأمرون با المنکر و ینهون عن المعروف».(13) پس امر به معروف و نهى از منکر یک وظیفه همگانى است.
آیا امر به معروف و نهى از منکر موجب سلب آزادى نیست؟
به طور مسلّم، زندگانى دستهجمعى براى افراد بشر فوائد و برکات فراوانى دارد؛ ولى در مقابل آن، محدودیتهایى نیز براى او به بار مىآورد. به علت اینکه در برابر فوائد بىشمار زندگى دستجمعى، ضرر این نوع محدودیتها جزئى و ناچیز است، بشر از روز اوّل تن به زندگى اجتماعى داده و محدودیتها را پذیرفته است، و از آنجا که در زندگى اجتماعى، سرنوشت افراد به هم مربوط است و به اصطلاح، افراد اجتماع در سرنوشت یکدیگر اثر دارند، حق نظارت در اعمال دیگران، حق طبیعى و خاصیتِ زندگى دستهجمعى است.(14)
شرایط امر به معروف و نهى از منکر
براى امر به معروف و نهى از منکر، غیر از شرایط عامّه، شرایط خاصى نیز ذکر شده است که به طور خلاصه به آنها اشاره مىشود.
1- شخص امر و نهى کننده به درجهاى از شناخت و آگاهى برسد که بتواند کار امر به معروف و نهى از منکر را تشخیص دهد و افراد و گروهها را هدایت و ارشاد کند و آنان را از منکر دور ساخته و بر التزام و پاىبندى به معروف تشویق و ترغیب نماید.
از این رو بر افراد و گروههایى که عهدهدار این مسئولیت و مأموریت مىباشند واجب است که خود در درجه مناسبى از فهم و شناخت فرهنگ اسلامى و اوضاع جامعه و ظرفیت افراد قرار داشته باشند تا به شناخت علل و عوامل مؤثر در ایجاد فساد و انحراف قادر بوده و بر اوضاع فکرى و علمى و روانى و اجتماعى که قصد تغییر و دگرگونى آن را دارند وقوف و آگاهى کامل داشته باشند.
2- در وجوب امر به معروف و نهى از منکر احتمال تأثیر شرط است، پس کسى که با منکر روبرو مىشود و یا آنکه در انجام معروف کوتاهى مىبیند، اگر احتمال مىدهد که تلاشهاى او در کسى که دست به منکر زده و یا معروف را ترک کرده است ثمرهاى ندارد و نتیجه نمىبخشد، وجوب امر به معروف و نهى از منکر از او ساقط مىشود.
3- در وجوب امر به معروف و نهى از منکر شرط است که شخص که مورد امر و نهى قرار مىگیرد از کسانى باشد که بر انجام کارهاى حرام و ترک واجبات اصرار داشته باشد و امّا اگر شخص مورد نظر از این گروه نیست بلکه از کسانى است که خود به خود توبه مىکند به راه حق و حقیقت باز مىگردد امر به معروف کردن چنین کسى واجب نیست، چون هدف اصلى و اساسى امر به معروف و نهى از منکر حاصل و محقّق مىشود بىآنکه نیازمند به رویارویى و برخورد باشد.
4- دیگر از شرایط امر به معروف و نهى از منکر آن است که در نتیجه این امر و نهى بر شخص و یا گروهى که به امر به معروف و نهى از منکر مبادرت ورزیدهاند ضرر و زیان وارد نیاید که بیش از نتایج اصلاحى مورد انتظار از امر و نهى باشد.
امّا اگر امر به معروف و نهى از منکر داراى نتایج اصلاحى مثبت باشد، گرچه اقدام به امر و نهى منوط بر زیان مالى و جانى مانند کشته شدن و زندان رفتن و آواره شدن باشد بر انسان مسلمان واجب است این ضرر و زیان را بپذیرد و امر به معروف و نهى از منکر بکنند.